dinsdag 23 oktober 2007

Hoe rugpijn voorkomen

Acupunctuur
Neem contact op met een acupunctuur specialiste, hij of zij zal u door middel van traditionele geneeskunde u kunnen verlossen van uw rugpijn. Acupunctuur heeft zich over de jaren bewezen en zorgt in 86% van de gevallen voor genezing.

Zitten

Voor het doorbreken van uw gewoontehouding: Zet de beide voeten plat op de grond, met de voeten recht onder de knieën op heuphoogte. Zorg er hierbij voor dat de heuphoogte gelijk of iets hoger is dan de hoogte van de knieën. Ga met een rechte rug op de zitbeenknobbels zitten, met het zitvlak tegen de rugleuning aan geplaatst. Als u op een bank of in een autostoel zit, maak dan gebruik van een kussenrolletje in de onderrug op de plek waar uw rug het meest hol wordt. (Dit kunt u doen door uw hand op de onderrug te leggen en te voelen waar uw rug het holst is). De armleuning dient zodanig te zijn afgesteld dat de onderarmen erop kunnen rusten zonder dat de schouders hierbij omhoog komen (bij gestrekte zit).

Actief zitten
Hierbij traint u uw rugspieren, maar staat uw rug (en nek) in de fysiologisch beste stand. Goed om uw gewoontehouding te doorbreken en wederom uw nek beter te belasten. Let erop dat u uw schouders ontspannen houdt. Schouderspieren heeft u namelijk niet nodig ter ondersteuning van uw houding.

Bukken/ tillen van zware voorwerpen
1. Probeer symmetrisch en zo dicht mogelijk voor het voorwerp te staan. Door de benen te spreiden hoeft u minder afstand te overbruggen.
2. Houdt de rug recht en de buikspieren onder de navel aangespannen en de schouders omlaag getrokken richting de heupen.
3. Ga met een rechte rug door de knieën en zet eventueel een knie op de grond.
4. Of: Scharnier vanuit de heupen (SQUAD-techniek).
5. Til het voorwerp op zo dicht mogelijk bij het lichaam.
6. Kom omhoog met een rechte of licht gebogen rug door de knieën te strekken.
7. Adem uit.
8. Let op: Een gebogen en gedraaide rug is het meest kwetsbaar voor een blessure!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de SQUAD-techniek niet altijd tot een lagere belasting in de rug leidt. Het lijkt een misverstand dat tillen vanuit de benen (zoals bij de SQUAD-techniek het geval is) tot een lagere belasting zal leiden. In enkele goed opgezette studies pleit men zelfs voor het tillen "vanuit de rug", omdat de beenspieren bij tillen minder belasting aan zouden kunnen dan de rugspieren.

Geen opmerkingen: